A Pilates gépekről

A Pilates gépek segítenek olyan speciális gyakorlatok végrehajtásában, amiket földön, vagy hagyományos erősítő gépeken nem lehet elvégezni.

 • EREDETI PILATES
  Az alapító Joseph H. Pilates a módszert alapvetően gépeken fejlesztette ki, így ezek a gyakorlatok autentikusak.  Nehezen képzelhető el a  módszer alapos ismerete a gépeken végzett gyakorlatok nélkül.
   

 • FOKOZATOS TERHELÉS
  A módszer lényege, hogy a gravitáció kiiktatásával, a rugók fokozatosan emelkedő terhelése mellett kombinálni lehet a nyújtó és erősítő gyakorlatokat.  Ezzel a természetes mozgásmintákhoz sokkal közelebbi gyakorlatokat lehet felépíteni. 
   

 • NYÚJTÁS ÉS ERŐSÍTÉS
  A nyújtás kombinált erősítés (ezek a szaknyelven excentrikus gyakorlatok) úgy fokozza az adott terület stabilitását, hogy közben a hajlékonyság (az adott ízületek mozgástartománya) nem szűkül be.  Nem elhanyagolható előny, hogy az izom szálkásodik, nem növekszik jelentős mértékben.  Nem véletlen a módszer rendkívüli  népszerűsége a hölgyek körében, ahol a túl erős izomzat sem kívánatos.
   

 • SZELEKTÍV TERHELÉS
  További előny, hogy a gépeken a sérült vagy érzékeny ízület terhelése kikapcsolható, vagy szelektíven csökkenthető.  Sportsérülések, vagy éppen szülés után bizonyos testrészek kiiktatása segít az általános edzettség megtartásában, igény szerinti fokozásában.
   

 • IZOMEGYENSÚLY
  A tartáshibák vagy sérülés miatt féloldalasan fejlett izomzat egyensúlyba hozható.
   

 • KOORDINÁCIÓ
  Az ízületek stabilitását az  aktív és passzív stabilizátorok biztosítják.  A passzív stabilizátorok közé az ínak, ízületi tokok és szalagok tartoznak.  Az aktív stabilizátorok az izmok, melyek a terhelés ellen hatva az élettani mozgáspályán tartják az ízületet.  Az aktív stabilizátorok gyengesége vagy reflexeik lassúsága "ráengedi" az összes terhelést a passzív elemekre, azok túlnyújtását, sérülését-fájdalmát okozva.  Ez az alapja minden rándulásnak, legyen az a bokában, vagy éppen a derékban, a gerinc kisízületeiben. Megfelelő gyakorlatokkal a gépeken ezek az izmok és reflexeik biztonságosan fejleszthetők.